Deszczowo, ponuro... Babeczka kolorowa na pocieszenie :)

A dziś szaro buro... ble! Lato lato gdzie to lato???
Coś szybkiego i słodkiego?
;)
babeczka kolorowa

/przepis podpatrzony u Waniliowa Chmurka Babka łaciata/
/tak mnie autorka Olga zachęciła że wypróbowałam!/ 
/troszkę zmodernizowałam przepis/
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
-1 1/2 szkl. cukru
- kostka margaryny 100g
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
- na polewę 5 krówek + 2 łyżki mleka
- do dekoracje płatki migdałów

Margarynę roztapiamy w garnku i ostudzamy.
Jajka dzielimy na białko i żółtko. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka.
Gdy cukru nie będzie czuć w masie jajecznej, dodajemy na przemian ostudzoną margarynę i mąkę.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Do formy wlewamy na przemian jasną masę i ciemną masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy suchym patyczkiem czy babka się upiekła, jeżeli patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy tzn. że ciasto się upiekło.
Ciasto studzimy w formie.
W tym czasie wlewamy do miseczki mleko i wkładamy krówki.
 /i teraz mój szybki sposób na roztopienie krówek/
 Wkładamy do mikrofalówki na gotowanie na kilka minut i obserwujemy, żeby masa z krówek nie wydostała się z miseczki :)
Babkę wyjmujemy z formy polewamy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!





Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia