/moja pierwsza tarta/
kruche ciasto
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej /może też być pszenna pełnoziarnista - będzie zdrowiej/
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
/blacha do tarty o śr. 28 cm/
/margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy/
Wszystkie składniki łączymy /w misce, na stolnicy - jak to woli, jak kto ma/ i zagniatamy gładziutkie ciasto. Schładzamy je 10 minut w zamrażalniku.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką.
Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na kształt koła troszkę większego od blachy. Wylepiamy ciastem blachę, a wystające poza blachę kawałki odcinamy i nakłuwamy widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy blachę na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy tartę jeszcze około 10-15 minut /aż się zarumieni/.
Tartę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
masa
- krem Karpatka w 5 minut
- 400 ml schłodzonego mleka
Wystarczy zawartość torebki połączyć z mlekiem i mieszać około 3 minuty do powstania gładkiego kremu.
dodatkowo
- 300 g truskawek
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na pół.
Na ostudzone kruche ciasto tarty nakładamy masę karpatkową, a na masę układamy przygotowane truskawki.
Smacznego!
kruche ciasto
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej /może też być pszenna pełnoziarnista - będzie zdrowiej/
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
/blacha do tarty o śr. 28 cm/
/margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy/
Wszystkie składniki łączymy /w misce, na stolnicy - jak to woli, jak kto ma/ i zagniatamy gładziutkie ciasto. Schładzamy je 10 minut w zamrażalniku.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką.
Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na kształt koła troszkę większego od blachy. Wylepiamy ciastem blachę, a wystające poza blachę kawałki odcinamy i nakłuwamy widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy blachę na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy tartę jeszcze około 10-15 minut /aż się zarumieni/.
Tartę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
masa
- krem Karpatka w 5 minut
- 400 ml schłodzonego mleka
Wystarczy zawartość torebki połączyć z mlekiem i mieszać około 3 minuty do powstania gładkiego kremu.
dodatkowo
- 300 g truskawek
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na pół.
Na ostudzone kruche ciasto tarty nakładamy masę karpatkową, a na masę układamy przygotowane truskawki.
Smacznego!